Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fluoridebehandeling bij kinderen

Picture of Pieter

Pieter

Als ouder wil je het beste voor je kind, zeker als het om de gezondheid gaat. Een gezonde mond en sterke tanden zijn daar een belangrijk onderdeel van. Fluoridebehandeling bij kinderen speelt een essentiƫle rol in het voorkomen van gaatjes en het versterken van het tandglazuur. In deze blogpost duiken we in de wereld van fluoride en ontdekken we hoe deze behandeling bijdraagt aan een stralende lach voor je kind!

Wat is fluoride precies?

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in verschillende voedingsmiddelen en water. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het tandglazuur kan versterken en het ontstaan van tandbederf kan tegengaan. Daarom wordt fluoride vaak toegevoegd aan tandpasta en soms aan het drinkwater. Maar wat doet fluoride nu eigenlijk precies met de tanden van je kind?

De superkrachten van fluoride

Wanneer fluoride in contact komt met de tanden, wordt het opgenomen in het tandglazuur. Dit proces helpt bij het herstellen van kleine beschadigingen door zuren die door bacteriƫn in de mond worden geproduceerd. Het resultaat is een harder en meer zuurbestendig glazuur, waardoor de kans op gaatjes aanzienlijk vermindert. Bovendien kan fluoride de vorming van nieuwe tandplak remmen, waardoor de mondgezondheid van je kind verder wordt bevorderd.

Waarom is een fluoridebehandeling belangrijk voor kinderen?

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, en dat geldt ook voor hun tanden. Het glazuur van melktanden en de pas doorgekomen blijvende tanden is nog niet zo hard als bij volwassenen. Daarom zijn ze extra gevoelig voor gaatjes. Een fluoridebehandeling bij de tandarts kan een extra beschermingslaag bieden die de tanden van je kind nodig hebben.

Op jonge leeftijd beginnen

Fluoridebehandelingen kunnen al vanaf jonge leeftijd worden toegepast. Tandartsen adviseren vaak om hiermee te beginnen zodra de eerste tandjes doorkomen. Op deze manier wordt het fundament gelegd voor een leven lang sterke tanden en een gezonde mond.

Hoe verloopt een fluoridebehandeling?

Een fluoridebehandeling bij de tandarts is snel en pijnloos. Het fluoride wordt aangebracht in de vorm van een gel, schuim of lak. Afhankelijk van de voorkeur van de tandarts en de behoefte van het kind, kan de behandeling op verschillende manieren worden uitgevoerd:

Fluoridegel of -schuim

Deze vormen van fluoride worden vaak aangebracht in een bitje dat enkele minuten in de mond van het kind blijft zitten. Het is belangrijk dat het kind gedurende deze tijd niet slikt. Na de behandeling mag er een korte periode niet worden gegeten of gedronken om de fluoride goed zijn werk te laten doen.

Fluoridelak

Fluoridelak wordt met een klein kwastje direct op de tanden aangebracht. Het voordeel van lak is dat het snel hard wordt bij contact met speeksel, waardoor de kans op inslikken kleiner is. Ook hier geldt dat er na de behandeling even gewacht moet worden met eten en drinken.

Thuis de bescherming voortzetten

Naast de behandelingen bij de tandarts, is het belangrijk om ook thuis aandacht te besteden aan fluoride. Dit kun je doen door je kind te laten poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Voor jonge kinderen bestaan er speciale kindertandpasta’s met een aangepaste hoeveelheid fluoride, afgestemd op hun leeftijd.

De juiste tandpasta kiezen

Het is belangrijk om een tandpasta te kiezen die past bij de leeftijd van je kind. De hoeveelheid fluoride in tandpasta voor volwassenen is niet geschikt voor jonge kinderen. Gelukkig is er een breed assortiment aan kindertandpasta’s met leuke smaken die het tandenpoetsen aantrekkelijker maken.

Poetsinstructies en -routine

Leer je kind vanaf het begin de juiste poetstechnieken en maak er een dagelijkse routine van. Het is aan te raden om tot een jaar of tien je kind te helpen met tandenpoetsen om er zeker van te zijn dat alle plekjes goed worden gereinigd. Zo zorg je ervoor dat de fluoride in de tandpasta optimaal zijn werk kan doen.

Fluoride: een veilige keuze?

Er bestaan soms zorgen over de veiligheid van fluoride. Echter, wanneer fluoride op de juiste manier wordt gebruikt, is het veilig en effectief. Het is wel belangrijk om de juiste dosering te hanteren en ervoor te zorgen dat je kind niet te veel fluoride binnenkrijgt. Een teveel aan fluoride kan leiden tot fluorose, een aandoening die de tanden kan beschadigen. Daarom is het belangrijk om de aanwijzingen van je tandarts op te volgen en de juiste producten te gebruiken.

Advies van de tandarts

Je tandarts kan je het beste adviseren over de fluoridebehandeling die past bij de behoeften van je kind. Samen kunnen jullie een plan opstellen om de tanden van je kind optimaal te beschermen en te zorgen voor een gezonde mond, nu en in de toekomst.

Met de juiste zorg en aandacht voor fluoride kunnen de tanden van je kind sterk en gezond blijven. Door samen te werken met je tandarts en thuis de juiste gewoontes aan te leren, geef je je kind de beste start voor een leven lang een stralende glimlach!