Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Parodontitis: de stille bedreiging voor je gebit

Picture of Pieter

Pieter

Denk je bij een gezonde mond alleen aan gaatjesvrij zijn? Dan zou je wel eens naast de waarheid kunnen zitten. Parodontitis, een veelvoorkomende maar vaak onopgemerkte aandoening, kan een sluipende bedreiging vormen voor je gebit. In deze blog duiken we dieper in de symptomen van parodontitis, zodat je weet waar je op moet letten en hoe je actie kunt ondernemen.

Wat is parodontitis?

Voordat we de symptomen induiken, is het belangrijk om te begrijpen wat parodontitis precies is. Parodontitis is een ontsteking van het parodontium, het steunweefsel van je tanden, die zonder behandeling kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Het begint vaak met tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, die bij onvoldoende mondhygiëne kan overgaan in parodontitis.

Herken de symptomen van parodontitis

Het verraderlijke aan parodontitis is dat het in de beginfase vaak pijnloos verloopt. Hierdoor wordt het door veel mensen niet opgemerkt. Toch zijn er een aantal tekenen die je kunnen waarschuwen:

Rood, gezwollen of terugtrekkend tandvlees

Gezond tandvlees is roze en ligt strak om de tanden heen. Als je merkt dat je tandvlees rood en gezwollen is, of zich terugtrekt, dan kan dit een eerste teken zijn van problemen.

Bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen

Het is niet normaal als je tandvlees bloedt tijdens het poetsen of flossen. Ook als je denkt dat je misschien iets te hard hebt gepoetst, is bloedend tandvlees een signaal om serieus te nemen.

Slechte adem of een slechte smaak in de mond

Chronische slechte adem of een constante slechte smaak in je mond kan duiden op de aanwezigheid van bacteriën onder je tandvlees, wat een symptoom van parodontitis kan zijn.

Losstaande tanden of een veranderende beet

Als je tanden losser gaan staan of als je merkt dat je beet verandert, kan dit wijzen op voortschrijdende parodontitis. Dit komt doordat het onderliggende bot aangetast wordt.

De risicofactoren van parodontitis

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van parodontitis kunnen vergroten. Het is belangrijk om deze te kennen, zodat je waar nodig je levensstijl kunt aanpassen.

Roken

Roken is een van de meest significante risicofactoren voor het ontwikkelen van parodontitis. Daarnaast beïnvloedt roken ook de effectiviteit van een parodontale behandeling.

Slechte mondhygiëne

Het regelmatig en correct poetsen en flossen van je tanden is essentieel om tandvleesontstekingen te voorkomen en parodontitis te vermijden.

Genetische aanleg

Sommige mensen zijn genetisch meer vatbaar voor parodontitis. Als parodontitis in je familie voorkomt, is het extra belangrijk om je mondgezondheid goed in de gaten te houden.

De behandeling van parodontitis

Als je een of meer van de bovengenoemde symptomen herkent, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een tandarts of parodontoloog te gaan. Parodontitis is namelijk goed te behandelen, vooral in een vroeg stadium.

Professionele gebitsreiniging

Een professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist of tandarts kan tandplak en tandsteen verwijderen, wat essentieel is in de strijd tegen parodontitis.

Goede mondhygiëne thuis

Naast professionele hulp is het belangrijk om thuis je mondhygiëne op peil te houden. Dit betekent tweemaal daags poetsen met een fluoride tandpasta, dagelijks flossen en eventueel het gebruik van mondwater.

Regelmatige controles

Regelmatige controles bij de tandarts of parodontoloog zijn cruciaal om de voortgang van de behandeling te monitoren en eventuele terugval te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor je mondgezondheid, maar met de juiste zorg en aandacht is het goed te behandelen en zelfs te voorkomen. Wees alert op de symptomen en onderneem actie bij de eerste tekenen. Een gezonde mond is immers meer dan alleen een stralende lach!